Laboratoria Przyszłości
Laboratoria Przyszłości
Szkoła Podstawowa wchodząca w skład Zespołu Szkół Specjalnych w Słupi pod Kępnem przystąpiła do rządowego programu „Laboratoria Przyszłości” i otrzymała wsparcie finansowe w kwocie 30.000zł.
Jest to inicjatywa edukacyjna realizowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Centrum GovTech w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Program tenma na celu wsparcie szkół podstawowych w tworzenie bazy nowoczesnej szkoły, w której zajęcia będą prowadzone w sposób ciekawy, angażujący uczniów oraz sprzyjający odkrywaniu ich talentów i rozwijaniu zainteresowań. Wsparcie to pozwala na budowanie wśród uczniów kompetencji przyszłości z tzw. kierunków STEAM (nauka, technologia, inżynieria, sztuka oraz matematyka).
Nasza szkoła w ramach programu pozyskała: chłodziarko-zamrażalki, kuchenki, roboty (mikser), sandwicze, komplety garnków, przybory kuchenne, talerze, sztućce, żelazka, deski do prasowania. Drukarkę 3D, akcesoria do profesjonalnego i kreatywnego fotografowania m.in. oświetlenie, Gimbal, mikrofony, mikroporyt, blenda fotograficzna, program do obróbki video-Photoshop, stację lutowniczą. Nowoczesny sprzęt uatrakcyjni zajęcia szkolne i pozwoli uczniom rozwijać swoje umiejętności oraz zainteresowania.

Mistrzowie Kuchni - II edycja konkursu kulinarnego
Mistrzowie Kuchni - konkurs kulinarny

Bajgle pana Łukasza w klasie 7-8us
Bajgle pana Łukasza w klasie 7-8us

Gotowanie barszczu w klasie 7-8usH
Barszcz w klasie 7-8usH

LOFI Robot – Rany! Rety! Robot!
LOFI Robot – Rany! Rety! Robot!

Słodki upominek dla Mamy
z tym hasłem uczniowie z klas: 2-3 u i 2-3 u.a przygotowywali pyszne ciastka dla swoich mam

Laboratoria Przyszłości - marzec - Wypiekanie "małpiego chlebka"
Uczniowie klasy 6-8us w ramach zajęć edukacyjnych uczyli się wypieku wytrawnego "małpiego chlebka" z salami i mocarellą. Było pracowicie, ciekawie i kreatywnie. A co najważniejsze pysznie!!!

Laboratoria Przyszłości - marzec - Zdrowo jemy - pizza
Czy fast-food może być zdrowy? Oczywiście, że tak! Udowodnili to uczniowie klas 2-3 u i 2-3 u.a przygotowując pyszne, zdrowe pizzerki z dodatkiem wędliny i różnych warzyw.

Laboratoria Przyszłości - marzec - Dzień Tosta
Raz na 4 lata, 29 lutego, obchodzony jest Dzień Tosta. Okazję tą wykorzystała klasa 1-3 l.a. przygotowując ciepłe śniadanie. Uczniowie ćwiczyli samodzielność w szykowaniu posiłku, utrwalili zasady bezpieczeństwa obsługując urządzenia elektryczne i przybory kuchenne.

Laboratoria Przyszłości - luty - Owocowy zawrót głowy
"Owocowy zawrót głowy" - z tym hasłem uczniowie z klas: 2-3u i 2-3u.a przygotowywali pyszne szaszłyki i układali zwierzęta z owoców. Smakowite zajęcia z owocami były okazją do rozwijania umiejętności kulinarnych i matematycznych. Przeprowadzono je w ramach innowacji pedagogicznej "Zdrowo jemy" przy użyciu sprzętu pozyskanego z programu Laboratoria Przyszłości.