Strona główna/O nas/Projekty - Akcje - Programy/Laboratoria Przyszłości/Laboratoria Przyszłości - Październik - Innowacja "Zdrowo je (..)

Laboratoria Przyszłości

Szkoła Podstawowa wchodząca w skład Zespołu Szkół Specjalnych w Słupi pod Kępnem przystąpiła do rządowego programu „Laboratoria Przyszłości” i otrzymała wsparcie finansowe w kwocie 30.000zł.

Jest to inicjatywa edukacyjna realizowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Centrum GovTech w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Program tenma na celu wsparcie szkół podstawowych w tworzenie bazy nowoczesnej szkoły, w której zajęcia będą prowadzone w sposób ciekawy, angażujący uczniów oraz sprzyjający odkrywaniu ich talentów i rozwijaniu zainteresowań. Wsparcie to pozwala na budowanie wśród uczniów kompetencji przyszłości z tzw. kierunków STEAM (nauka, technologia, inżynieria, sztuka oraz matematyka).

Nasza szkoła w ramach programu pozyskała: chłodziarko-zamrażalki, kuchenki, roboty (mikser), sandwicze, komplety garnków, przybory kuchenne, talerze, sztućce, żelazka, deski do prasowania. Drukarkę 3D, akcesoria do profesjonalnego i kreatywnego fotografowania m.in. oświetlenie, Gimbal, mikrofony, mikroporyt, blenda fotograficzna, program do obróbki video-Photoshop, stację lutowniczą. Nowoczesny sprzęt uatrakcyjni zajęcia szkolne i pozwoli uczniom rozwijać swoje umiejętności oraz zainteresowania.

Laboratoria Przyszłości - Październik - Innowacja "Zdrowo jemy - matematyczne potyczki w kuchni"

15/05 2024

W naszej szkole, w klasach 2-3u, 2-3ua i 1laA realizowana jest innowacja pedagogiczna „Zdrowo jemy – matematyczne potyczki w kuchni”. Polega ona na wprowadzeniu zajęć kulinarnych połączonych z rozwijaniem umiejętności czytania, pisania oraz liczenia, podczas których uczniowie będą mieć za zadanie ważyć, odmierzać, przeliczać, grupować składniki potrzebne do wykonania dań. Ponadto celem innowacji jest rozwijanie u dzieci zdrowych nawyków żywieniowych.

Zajęcia realizowane będą w okresie październik 2023 – kwiecień 2024.

Za nami pierwsze z cyklu zajęć „Witaminy z sadów i ogrodów” – przygotowanie soku marchewkowo-jabłkowego.

Do realizacji zajęć wykorzystano sprzęt z programu Laboratoria Przyszłości.

Laboratoria Przyszłości - Październik - Innowacja "Zdrowo jemy - matematyczne potyczki w kuchni"

26 zdjęć

 

do góry